Lezzet catering firması işletmecisi Mustafa yılmaz ile görüştük, catering ve tabldot alanında hazır yemek üreten başarılı firma sahibinin sektörde kariyer yapmak isteyenlere önerilerini aktarıyoruz.
Birçok farklı iş alanında olduğu gibi, hazır yemek servisleri alanında da başarılı olmak için azim ve özenle yeteneklerinizi ortaya koymanız gerekir.
Bir aşçı ile hazır yemekçi ortak birçok özelliği paylaşsa da, hazır yemek üreten kişiler fazladan birçok işle baş etmek zorundadırlar. Bunların başında işletmenin muhasebesi, pazarlama, müşteri ilişkileri ve gıda güvenliği koşullarının sağlanması gelmektedir.
Ne yazık ki ülkemizde bu alana yönelik eğitim veren kurumlar bulunmamakta, son derece rekabetçi bu alana adım atanlar kendi başlarına yol bulmaya çalışmaktadırlar. Yine de sağlam bir mutfak anlayışı ve ilerici bir vizyon sahibi iseniz başlangıç için büyük bir avantaja sahipsiniz demektir. Ve önünüzde, uzun ve zorlu bir kariyer sizi beklemektedir.
Hazır yemekçi nasıl olunur?
Aşçılık
Öncelikle iyi yemek yapmanız gerekir. İşletmeniz ne kadar nezih, kullandığınız malzeme ne kadar kaliteli olursa olsun eğer lezzetli yemekler yapamıyorsanız, bu işte tutunamazsınız. Bunun yanında yemek kültürlerini iyi özümsemiş olmanız hangi yemeklerin yanında nelerin iyi gidebileceği ve müşteri isteklerine göre nelerin değiştirilebileceğini bilmeniz gerekir. Aynı zamanda büyük miktarlarda yemek hazırlamayı, hazırladığınız yemekleri müşterilere sağlıklı bir şekilde taşımayı becerebilmelisiniz.
Gıda Güvenliği
İyi bir hazır yemekçi gıda güvenliği standartlarına hakim olmalı bunları eksiksiz uygulayabilmeli ve çalışanlarını bu konuda bilgilendirebilmelidir. Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı ve farklı birçok denetim kurumunundan sektör standartları konusunda bilgi, destek ve eğitim alınabilir.
Esneklik ve yaratıcılık
Binlerce farklı firmanın bulunduğu bir sektörde iş yapabilmeniz için çeşitli koşullara göre kendinizi adapte edebilmeli ve özgün şeyler üretebilmek için yaratıcılığınızı kullanmanız gerekir.
Liderlik
Bir hazır yemekçinin aşçılar, aşçı yamakları, garsonlar, komiler ve temizlik elemanlarından oluşan bir ekibi yönetmesi gerekir. Ekibinin organizasyon programından, oturma düzeninden, servis adet ve kurallarından ayrıca gıda güvenliği uygulamalarından haberdar olması onun sorumluluğundadır. Bazı durumlarda catering müşterilerine de önerilerde bulunması da gerekebilir.
Motivasyon
Hazır yemekçiler müşteri kazanmak için kendilerini tanıtmaya hevesli ve işlerini geliştirmek için atak olmalıdırlar. Düğün sezonu süresince hazır yemekçiler uzun saatler boyunca haftanın yedi günü çalışmak zorunda kalabilirler. Bu koşullarda çalışanları motive edip ekip ruhunu yüksek tutmak çok önemlidir.
Finansal planlama
Parasal dalgalanmalar işin bi parçasıdır. Yoğun sezon ile düşük sezon sırasında farklılıklar göz önüne alınıp planlama yapılmalıdır.
İşletme
Hazır yemek işi aynı zamanda karlı olmalıdır. Çünkü idari işler, muhasebe, vergiler, çalışanların yönetimi, satın alma, programlama ve bütçe düzenlemeleri gibi birçok iş sürekli para gerektirecektir.
Pazarlama
Harika yemekler yapıyor olabilirsiniz ama kimsenin bundan haberi yok ise telefonunuz çalmayacaktır. Firmanızı öne çıkarmak ve farkındalık yaratmak çok önemlidir. Verimli bir çevre ve ilişkiler kurmak hayati önem taşır. Ayrıca beraber çalıştığınız çiçekler, fotoğrafçılar, düğün salonu sahipleri de tanıtımız için yardımcı olabilirler.
Ayrıntılara dikkat
İnsanlar önce gözleri ile yer. Yaptığınız yemekler ne kadar leziz olursa olsun onları göze hoş gelen sunumlar ile takdim etmelisiniz. Masa düzeni, yemeklerin renk uyumu çok fark yaratacaktır.
Hazır yemek sektörü üzerinde çalışmak istiyorsanız, sektörün zorlukları ve talepleri hakkında bilgi sahibi olmanız işinizde hüsran ile zafer arasındaki tüm farkı yaratabilir. Eğer yemek yapmayı seviyor, insanlar ile ilişkilerinize güveniyorsanız, düğün, nişan ve mevlid cemiyetlerine katılıp hazır yemek servisleri sunabilirsiniz.